ISBN: 978-618-80021-8-0
Παρουσίαση
«Σου λέω μία λέξη: Αμφισβήτηση. Γράψε μου τι σημαίνει για σένα αυτό» είπε ο τότε διευθυντής της εφημερίδας Τα Νέα, Γιάννης Καψής, στον Δημήτρη Τσάτσο, φυτεύοντας τον σπόρο που οδήγησε τελικά όχι απλώς σε ένα κείμενο στην εφημερίδα, αλλά στο παρόν βιβλίο.
Ο συγγραφέας ορίζει τη μορφή και την έννοια της αμφισβήτησης ως εξής: «Εννοώ μια εξωτερίκευση της αντίθεσης, έτσι που ο αντικειμενικός κόσμος, το πολιτικό δεδομένο να αγγίζεται, να θίγεται, να απειλεί, τελικά να ζημιώνει αυτόν που το αμφισβητεί. Εννοώ μια διαμαρτυρία με την οποία τέλος πάντων κάτι να διακινδυνεύεται: Έστω μια θέση στην Κυβέρνηση, στη Βουλή, στο κόμμα, στο Πανεπιστήμιο, στην Ακαδημία, στην Αυτοδιοίκηση. Αμφισβήτηση με το αζημίωτο δεν υπήρξε ποτέ. Αυτό ισχύει κατεξοχήν σήμερα που οι εξουσίες αξιώνουν καθημερινό, ορατό, αποδεικνυόμενο τεμενά. Θέλω δηλαδή να επισημάνω ότι, μόνον όταν η σκέψη βάζει σε κίνδυνο και το σώμα, συντρέχει Αμφισβήτηση. Η εκ του ασφαλούς Αμφισβήτηση μοιάζει με αμφισβήτηση, αλλά δεν είναι. Με άλλα λόγια: η Αμφισβήτηση ή είναι πράξη κοινωνική ή δεν είναι Αμφισβήτηση. Όταν “αμφισβητώ”, δεν διαφωνώ απλώς».
Περιεχόμενα
Αφιέρωση
Πρόλογος στην τέταρτη έκδοση
Α’ Τι σημαίνει «Αμφισβήτηση»
Β’ Όταν η Αμφισβήτηση ήταν παράνομη
Ι. Οι πρώτες στιγμές μετά την «παλινόρθωση» της Δημοκρατίας
II. Οι «εγκυρότητες»
ΙΙΙ. Η Αμφισβήτηση της εν παρακμή πολιτείας
Γ’ Όταν η Αμφισβήτηση έγινε νόμιμη αλλά ύποπτη
Ι. Η μετάβαση
ΙΙ. Η κατοχύρωση της «προοδευτικής καθαρότητας»
Δ’ Όταν η Αμφισβήτηση χωρίς να χάσει το νόημά της έγινε μάταιη
Ι. Το πέρασμα στην τρίτη φάση
II. Η αναίρεση και πάντως η διαστροφή του λόγου
III. Και τώρα που γίναμε και ευρωπαίοι πολίτες;
IV. Το θέαμα της ελληνικής πολιτείας
V. Και σήμερα;
Ε’ Επίλογος
Επίμετρο
Διαβάστε και αποθηκεύστε το e-book εδώ.
Προχωράμε σε βιβλιοδεσία και εκτύπωση επαρκούς αριθμού αντιτύπων, προκειμένου να διανέμονται τιμής ένεκεν και να μοιράζονται σε βιβλιοθήκες.